Nieuws

 
DSC03740.JPG
Gesprekken tussen ondernemers en leerlingen uit groep 8 van Montessorischool Floriande

Gesprekken tussen ondernemers en leerlingen uit groep 8 van Montessorischool Floriande

persbericht afsluiting groeisprong programma dag van de duurzaamheid

Een goede school heeft goede leraren nodig. Maar een gezonde, aangename en duurzame leeromgeving is haast net zo belangrijk. Op dat gebied valt vaak nog een wereld te winnen. Daarom hebben de gemeente Haarlemmermeer en Rabobank regio Schiphol lokale ondernemers uitgedaagd om met vernieuwende plannen te komen om schoolgebouwen duurzamer én gezonder te maken, met het programma GroeiSprong. Dertien bedrijven, vijf scholen en tientallen basisschoolleerlingen hebben vervolgens de handen ineen geslagen en innovatieve ideeën ontwikkeld om hun school beter te maken.

Wethouder John Nederstigt: “De beste ideeën ontstaan uit samenwerking. Wij kunnen als overheid wel allemaal dingen achter de tekentafel gaan bedenken, maar het werkt veel beter als we dat doen met lokale ondernemers én de scholen – en leerlingen – zelf. Fantastisch om te zien hoe de ondernemers dit hebben opgepakt. En ik ben onder de indruk van de ideeën van de leerlingen. Deze meisjes en jongens hoef je niets meer uit te leggen over het belang van duurzaamheid. We stoppen natuurlijk niet hier. Nu gaan we kijken welke plannen we uit kunnen voeren en waar we dat gaan doen.”

Daniëlle Strating (Rabobank regio Schiphol): “Wat een energie en wat een geweldige ideeën zijn er uit het programma voortgekomen, waarvan sommige ook direct toepasbaar. Zo bijzonder om te zien met wat voor gemak en zonder vooroordelen kinderen met innovatieve oplossingen komen en hoe ondernemers dagelijks bezig zijn met het ontwikkelen van producten om een bijdrage te leveren aan een duurzamer gebouw en uiteindelijk een duurzamere samenleving. Nu is het zaak deze energie vast te houden en deze ideeen, producten en vooral krachten te bundelen.”

Het programma GroeiSprong is een initiatief van de gemeente Haarlemmermeer en Rabobank regio Schiphol, georganiseerd door Outside Inc., dat op 25 april 2018 van start is gegaan in de gebouwen Floriande Midden en In de Breedte. Deelnemende vijf organisaties zijn Stichting Kinderopvang Haarlemmermeer, RKBS Klavertje Vier, CBS Brandaris, Montessorischool Floriande en OBS de Optimist. De ondernemers die onderdeel zijn van GroeiSprong: Hero Balancer, Buro Regen & Water, Ekotex, Samen Warm, SolarGreenPoint, Vital Places, uHoo!, SunMotion Solar, The Greener Good, EIT, Energy Floors, Energieke Regio en NMCX.


Terugblik Startdag ondernemers 4 juli - Floriande midden

Op woensdag 4 juli kwamen de 11 ondernemers van het GroeiSprong programma bij elkaar op Montessorischool Floriande voor de Startdag. Niet in een creatieve workshop-ruimte, maar in een klaslokaal. Een klaslokaal dat niet meer wordt gebruikt door de school zelf omdat het binnenklimaat te slecht is om les in te geven en krijgen. Een goed voorbeeld van de uitdagingen waaraan de ondernemers in dit programma werken. 

Deze dag was een belangrijke stap voor de ondernemers om inzicht te krijgen in de belevingswereld van gebruikers (leraren en leerlingen) van de schoolgebouwen. Dat inzicht kregen ze door gesprekken met leerlingen en leerkrachten en door met methodes als de ‘’Empahty Map’’ en ‘’Waarde Propositie Canvas’’ te werken. De output van deze sessies dient als basis voor de voorstellen die ondernemers ontwikkelen voor de ontwikkel & testfase. 

In deze fase (periode jul. - sept.) gaan ondernemers hun oplossingen verder ontwikkelen en testen op scholen met leraren en leerlingen. Daarin worden zo veel mogelijk verbindingen gemaakt met onderwijsmodules van de deelnemende scholen zodat de ondernemers hun oplossingen direct kunnen valideren met eindgebruikers. 

Begin september komen de ondernemers weer samen om hun voorstellen aan elkaar te pitchen en eventuele samenwerkingskansen te verkennen. Op de Dag van de Duurzaamheid (10 otkober) presenteren ondernemers samen met de scholen de resultaten van de test & ontwikkelfase. 


Visual_GroeiSprong_25april.jpg

Terugblik kick-off 25 april - Pharos gebouw

Woensdag 25 april was de kick-off van het GroeiSprong programma voor gezonde en duurzame leeromgevingen in Haarlemmermeer. Onder de aanwezige waren de Gemeente HaarlemmermeerRabobank Regio Schiphol, schooldirecteuren, bestuurders en ondernemers. De bijeenkomst was een groot succes door de hoge mate van betrokkenheid die iedereen toonde!

We begonnen de bijeenkomst met een korte uiteenzetting over het doel en ontwerp van het programma. Hierbij werd door de Gemeente en de Rabobank benadrukt dat kinderen onze grootste kapitaal zijn en dit programma uiteindelijk echt bedoeld is om onze kinderen een duurzame en gezonde toekomst te kunnen geven.

Vervolgens zijn alle partijen met elkaar in gesprek gegaan over de belangrijkste barrières die zij tegenkwamen in hun eigen werk voor het creëren van een toekomstbestendig schoolgebouw. Na het bespreken van de belangrijkste barrières is de focus vooral verlegd naar de vele mogelijkheden en kansen er nog liggen om dit juist wel te creëren. Tijdens deze gesprekken zijn de eerste stappen richting samenwerkingen al gelegd!