Samen van het aardgas af

We leggen een buurtwarmtenet aan dat wordt gevoed met duurzame lokale biomassa en eventueel ook met restwarmte van bedrijven uit de buurt (zoals bijvoorbeeld van de twee supermarkten die tussen de schoolgebouwen in liggen). Beide scholen (en indien gewenst ook bewoners en MKB uit de buurt), kunnen op het buurtwarmtenet aansluiten* en daarmee dus van het aardgas af voor het verwarmen van de ruimtes en voor het warme water. Dat lost een aantal problemen tegelijk op:

  • -        De energiekosten gaan omlaag
  • -        De ruimteverwarming wordt toekomst bestendig gemaakt.

De huidige installatie is oud (en aan vervanging toe) en ouderwets: fossiele ruimteverwarming uit aardgas met cv-ketels gaan we vervangen door duurzame warmte uit biomassa met houtpelletkachels en in plaats van de cv-ketels en gasmeters komen er (minder ruimte in beslag nemende) warmte-afleverstations/sets.

  • -       De verwarming wordt gebruiksvriendelijker en het verbruik inzichtelijker (en daarmee als het goed is heel veel zuiniger)

Verbruikers krijgen meer grip op de (nu inconsistente) verwarming, want dit is minder ingewikkeld en directer aan te sturen door gebruikers zelf.
Kinderen leren het rechtstreekse verband zien tussen het afval dat ze weggooien (snoeiafval uit de tuintjes, gft en hout) en de verwarming die ze voelen uit de radiatoren in de klas.

  • -       De aanleg van het buurtwarmtenet is naar verwachting goed te combineren met de werkzaamheden voor de herinrichting van de Fanny Blankers-Koenlaan.
  • -       Concrete invulling geven aan de grote ambities van de gemeente en de scholen op het gebied van verduurzaming van de samenleving in het algemeen en van de energietransitie (en de beweging daarin om aardgasvrij te worden en CO2 te besparen) in het bijzonder.

 

* Als alternatief zullen we ook een individuele duurzame warmtevoorziening (op biomassa) voor beide scholen apart onderzoeken

 

Marieke Den Nijs